Zdrowie

Olej z nigella sativa? Wymieniamy wszystkie walory świetnie znanej czarnuszki!

Ziarna czarnuszki zaskakują, gdy chodzi o właściwości pozytywne dla zdrowia. Stosuje się ją nie tylko w menu, a z drugiej strony również w celach kosmetycznych. Jakie posiada walory i na jakie dolegliwości pomaga?

Duże właściwości skromnej rośliny

Olej czarnuszkowy ma nadzwyczaj specyficzny smak, pozostaje cierpki, a wręcz nieco gorzki, zatem niełatwo przywyknąć do jego smaku . Regularne używanie niesie ze sobą ogrom pozytywów dla zdrowia. Dobroczynne oleje z czarnuszkowe są do zdobycia bez problemu – da się je znaleźć w sklepach online z produktami eko oraz w aptekach. Proponuje je także Marek Skoczylas, polecający w szerokiej ofercie wiele dodatków i artykułów spożywczych wprost z natury, wspomagających prawidłową pracę ludzkiego ciała.

Olej z czarnuszki sprawdza się w wypadku licznych dolegliwości żołądkowych, pomaga także leczyć zmiany występujące na skórze. Przy wrzodach żołądka to jeden z najszybciej reagujących produktów suplementacyjnych. Podstawowym z najważniejszych składników okazuje się olejek eteryczny. Nim kupi się olej z czarnuszki najlepiej sprawdzić, czy to produkt tłoczony na zimno, dlatego że akurat taki zawiera więcej niezastąpionych substancji. Warto wykorzystywać go również podczas zapalenia górnych dróg oddechowych i w przypadkach uczuleń.

Mamy doskonałego sprzymierzeńca w walce o prawidłowe oddychanie i trawienie

Podczas kłopotów z katarem siennym pojawiają się środki antyhistaminowe, powodujące zjawiska uboczne, a olej czarnuszkowy ich nie generuje. To naturalny, szybki środek profilaktyczny na powstawanie zapalenia oskrzeli. A to dzięki olejkom eterycznym, rozszerzającym oskrzela. Neutralizuje także wydzielinę nagromadzoną w układzie oddechowym.

Niezależnie od tego olej z Nigella Sativa pomaga w przeciwdziałaniu kłopotom z trawieniem. Działa uspokajająco przy wrzodach żołądka, refluksie, wrzodach dwunastnicy i zatruciach układu pokarmowego. Regularne przyjmowanie oleju spowoduje, że organizm będzie zabezpieczony przed niebezpieczną formą jednokomórkowca – helicobacter pylori. Powinno się pamiętać również o wsparciu dla wątroby.